Wednesday 8 November 2017

Биология с игри – Клетъчна митоза в забавен пъзел с картинки.

http://planeta42.com/biology/cellmitosis/bg.html

7 фази на клетъчно деление в забавна онлайн образователна игра по биология.

"Клетъчна Митоза Онлайн Пъзел" е безплатна онлай игра с нива на знание, за 7те фази на клетъчно деление, направени по интерактивен и забавен начин. Влачете и пуснете картинките правилната фаза на делене. Малка забавно-образователна игра пъзел за настолни компютри, лаптопи и таблети, която може да се играе и в уеб браузър. Образователното Табло включва 7 картинки на фази от митозата, с които да се играе. Играта е част от Интерактивната Биологична Лаборатория - образователни инструменти.

Този учебен клас, може да отговори на някои от следните въпроси:
  • Кои са етапите на митоза?
  • Какви са фазите на митоза?
  • Какво е митоза?
  • Как се нарича клетъчното делене?

Как се играе Клетъчна Митоза Онлайн Пъзел

Влачите и пускате картинките в сивите кръгчета отбелязани с номера и името на фазата от митоза. Картинките се появяват на случаен принцип и могат да се застъпят, влачете ги на празно място за да ги освободите. Броячът на опити се ползва при оценяване.

Постижения:
Да знаете 7те фази на клетъчна митоза и да получите +1 Ниво на Знание на сайта Планета 42.
Вижте филмче как се играе в YouTube.

Клетъчна Митоза Онлайн Пъзел екран

Тема на урока: Етапи на клетъчна митоза.

Митозата е просто казано клетъчно делене. И това не е абстрактно делене в някаква лаборатория, но се случва всеки ден в тялото ни. Например, епителните клетки, които образуват нашата кожа, се делят на всеки няколко дни, за да заменят мъртвите си другари. За продължителност на живота на клетката в човешкото тяло проверете (скоро ще излезе Cell Lifespam Puzzle). Следват 7те основни фази на клетъчната митоза:
1. Интерфаз G2 - Периодът между митотичните деления - G1, S и G2 - е известен като интерфаза.
2. Профазата - профазата заема повече от половината от митозата. Ядрената мембрана се разпада, за да образува редица малки везикули и ядрото се разпада. Структура, известна като центрозома, дублира себе си, за да образува два дъщерни центрозома, които мигрират към противоположните краища на клетката.
3. Прометафаза - Хромозомите, водени от центромерите им, мигрират към екваториалната равнина в средната линия на клетката - в прави ъгли спрямо оста, образувана от центрозомите. Този регион на митотичното вретено е известен като метафазната плака.
4. Метафаза - Хромозомите се подравняват по метафазната плоча на шпиндела.
5. Анафаза - Най-краткият етап на митоза. Центромерите се разделят и селектираните хроматиди на всяка хромозома се отделят и се преместват в противоположните краища на клетката. Отделените сестрински хроматиди сега се наричат дъщерни хромозоми.
6. Телофаза - Последният етап на митоза и обръщане на много от процесите, наблюдавани по време на профазата. Реформите на ядрената мембрана около хромозомите, групирани в двата полюса на клетката, развиват хромозомите и стават дифузни и влакнеститевлакна изчезват.
7. Цитокинези - Крайното клетъчно делене за образуване на две нови клетки. В растенията се образува клетъчна плоча по линията на метафазната плака; при животните има свиване на цитоплазмата. След това клетката влиза в интерфазата - интервалът между митотичните разделения.

No comments:

Post a Comment